Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Förnamn => Personnamn => Språk, ord och namn => Övrigt om förnamn => Ämnet startat av: Solveig Jolbäck skrivet 2000-02-26, 16:32

Titel: Dopnamn
Skrivet av: Solveig Jolbäck skrivet 2000-02-26, 16:32
Jag har fått en utredning gjord av Stockholms stadsarkiv. I den står så här Gossebarnet föddes 1861-11-28 i Kungsholms församling, Stockholm och döptes där 1861-12-01. Föräldrarna var okända. Efternamnet är ett dopnamn, inte ett efternamn.
Gossen blev 1861-12-13 inlöst på Allmänna Barnhuset... Nu undrar jag vem kan ha beslutat vad gossen skulle döpas till? Är det barnbördshus, prästen eller barnhuset? Kan det finnas något i dopnamnet som kan härledas till ev föräldrar? Tack för svar på mina funderingar.
Solveig Jolbäck
Titel: Dopnamn
Skrivet av: Eva Rönn skrivet 2007-04-02, 21:43
Dopet är inte någon namngivning. Dopet innebär att barnet upptas i församlingen, med eller utan egennamn.
Är barnets namn bestämt, vilket ju är det vanligaste döps det i sitt namn. Annars kan det döpas i moderns  efternamn. Namnet kan bestämmas senare om så önskas.
Titel: Dopnamn
Skrivet av: Ingrid och Olof Bergström skrivet 2007-04-07, 20:25
Hej, Solveig! Att föräldrarna är okända, hindrar inte att de kan ha bestämt barnets namn. Det betyder att de inte ville ha sina egna namn inskrivna i kyrkboken.
Om det Eva skriver att dopet inte är någon namngivning: om kyrkan nu har det synsättet, så hade inte alla präster det i slutet av 1800-talet, när det började förekomma att barn inte döptes. Ibland står det barnet är inte döpt, men kallas av föräldrarna... I en kyrkbok såg jag förenklingen att sätta   kring namnen på odöpta. Och när äldre barn döps kan det stå döptes till sitt gamla namn.
hälsningar Ingrid
Titel: Dopnamn
Skrivet av: Elisabet Arvidsson skrivet 2007-08-31, 19:13
Dopet har egentligen inte med församlingen att göra. Du kan döpas i en dopgrav (i olika församlingar eller ute i det fria) men inte upptas i församlingen av andra orsaker (privata osv). Dopet innebär egentligen---Att döpas till Kristus---
Du kan alltså döpas i en församling i ex Skåne  (pga av ex att släktingar bor där) men fixa din församlingstillhörighet  i ex Stockholm för det är ex där du bor.
Praxis att dopet ingick i Svenska kyrkan med småbarn tillkom senare (historiskt) då man först döpte sjuka människor med begjutning vid deras sista önskan & antagligen fick de väl även nattvarden innan de dog....eftersom det gick att ersätta helkroppsdopet med begjutning så tyckte människor att då kunde man likaväl begjuta småbarn så man slapp fundera om personerna överhuvudtaget var döpta.
Sedan finns det ju alltid de som missuppfattar vad som egentligen sker vid ett dop oavsett yrke eller tidsepok (mycket sker ju praktiskt).
Dock är det ju brukligt att upptagas i den församling som man döps i men det är ingen regel.
mvh elisabet
Titel: Dopnamn
Skrivet av: Gunnar Jonsson skrivet 2008-08-05, 18:33
Hur vanligt är det att två barn i en kull får samma förnamn? Båda lever till vuxen ålder. Jag har hittat flera sådana fall i Dalby (S) under 1700-talet. Blev till en början osäker om jag fick rätt resultat, men det stämmer.