Anbytarforum

Särskilda ämnen & övrigt => Militaria => Titlar och befattningar => Ämnet startat av: Björn Pilström skrivet 2001-03-08, 22:32

Titel: Sjöartillerist
Skrivet av: Björn Pilström skrivet 2001-03-08, 22:32
En av mina förfäder, Esau Olander bosatt i Sandby på Öland omkring 1817, kallas vid sonens födelse för sjöartillerist.
Är det någon som vet:
a) vad är en sjöartillerist? Är det synonymt med kustartillerist?
b) i vilka militära rullor ska man leta efter en sådan person vid den här tiden (d.v.s. hur var de indelta?)
Titel: Sjöartillerist
Skrivet av: Claes Bernes skrivet 2001-03-09, 20:00
Hej Björn,
 
en sjöartillerist tjänstgjorde vid kanonerna ombord på flottans örlogsfartyg - han var alltså inte kustartillerist. Sjöartilleristerna var (frivilligt) värvade till flottan, till skillnad från exempelvis de indelta båtsmännen. Med all sannolikhet hörde din förfader till ett sjöartilleristkompani i Karlskrona. Rullor för sådana kompanier finns på Krigsarkivet; förmodligen är de också mikrofilmade. Ett och annat om sjöartillerister och liknande personalkategorier finns också att läsa här:
http://www.users.wineasy.se/claes.bernes/claes/marin/uoff.html
Titel: Sjöartillerist
Skrivet av: Björn Pilström skrivet 2001-03-10, 01:47
Tack Claes!
 
Det stämmer bra för ungefär samtidigt omnämns han i hfl som volontär så då bör han ju inte ha varit indelt. Jag ska jaga honom i Flottans rullor då så får vi se om han dyker upp.
 
M.v.h.
 
/Björn
Titel: Sjöartillerist
Skrivet av: Madeleine Johansson skrivet 2015-05-25, 08:58
Jag har en släkting som var sjöman och bodde med sin familj hos en annan familj, varav denne man var båtsman. Jag kan finna båtsmannen och antog att min släkting som var sjöman ingick i samma besättning. Men så är inte fallet. Jag kan inte hitta honom och vet inte vart jag ska leta. Familjen bodde i Vinberg, Halland. Så om det är någon som har tips så är jag tacksam. Årtalen handlar om ca 1800-1820.