NULL Skriv ut sidan - Emigrantregistret i Karlstad

Anbytarforum

Titel: Emigrantregistret i Karlstad
Skrivet av: Carl-Johan Ivarsson skrivet 2000-03-23, 18:22
Karlstad hyser sedan 1960 en institution som heter Emigrantregistret och som har ägnat sig åt att samla uppgifter om de värmlänningar som emigrerat till den Nya Världen från 1860 och framåt.  
 
Jag har känt mig föranledd att starta en diskussion kring Emigrantregistret och dess verksamhet efter att det kommit till min kännedom att Emigrantregistret tillämpar som policy  att som villkor för utlämnande av uppgifter ställer att man inte får använda dessa på Internet. Min fråga om detta till en av Emigrantregistrets medarbetare framkallade en påtaglig irritation och kanske osäkerhet hos den i expeditionen tjänstgörande, och hon hänvisade till Emigrantregistrets föreståndare Erik Gustavsson.
 
Det skulle vara främmande för t. ex. Riksarkivet eller SVAR att som ställa som villkor att de uppgifter man får fram genom att använda sig av dessa institutioner inte får användas på internet. För detta kan vi tacka vår offentlighetsprincip. Forskningen sker för forskningens egen skull, utom i speciella fall. Jag är väl medveten om att enskilda arkivbildare ställer villkor för, eller kräver tillstånd för forskning. Det kan mycket väl vara motiverat.
 
Emigrantregistret är en enskild institution, men bakom står ett antal huvudmän som tillsätter styrelsen. Bland dem finns Vasa Orden av Amerika, Värmlands Hembygdsförbund, Karlstads kommun och Landstinget i Värmland. Styrelsens ordförande är landshövding Ingemar Eliasson. Emigrantregistrets personal torde vara i huvudsak avlönad av skattemedel.
 
Jag ser därför ingen anledning till att Emigrantregistret skall ge förbehåll såsom att uppgifter inte får användas på Internet, exempelvis i detta Anbytarforum. Materialet består ju framför allt av uppgifter från kyrkboksmaterialet. Vem som helst kan läsa de uppgifter som finns på mikrokort eller i originalboken eftersom den sista emigrationsvågen ägde rum för snart 80 år sedan.  
 
Det som har framskymtat som skäl, är att Emigrantregistret vill ha ”kontroll” över de uppgifter som lämnas ut. Däremot kan man få ut samma uppgifter på papper. En sådan tanke rimmar illa med idén om att det insamlade materialet skall göras bekant för arkivets avnämare, framför allt släktforskare men också akademiska forskare. Det är väl inte Emigrantregistrets uppgift att göra någon slags forskningsetisk plan för hur uppgifterna får användas? Det är enligt min mening forskarnas uppgift att ge korrekta källhänvisningar.
 
Grundstenen i ett väl fungerande arkiv är en bra forskarexpedition, som står forskaren till tjänst med arkivförteckningar, register etc. och som ger forskaren möjlighet att få en överblick över materialet. I Emigrantregistret fungerar det huvudsakligen tvärt om. Forskaren får uttrycka önskemål om en viss person, och sedan skall registrets personal ta fram uppgifter. Detta fungerar bra när emigrantättlingarna kommer och skall söka uppgifter om en enskild anfader ur kyrkböckerna, men jag vet att Emigrantregistret har så mycket mer material. Det här är något som starkt behöver utvecklas.
 
Jag slutar här, och hoppas på fler inlägg på andra forskare, både om Internet-policyn i allmänhet, Emigrantregistrets forskarservice och andra frågor med anknytning till detta.