NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-30

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-30
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2003-08-27, 11:03
Paul, NAD (Nationella Arkivdatabasen) har inga egna förteckningar, utan återger olika arkivinstitutioners förteckningar.
 
Om du söker (http://www.nad.ra.se/Arkis2/NADpages/search_archive_adv.asp) på östra eneby som Valfritt sökord, väljer Arkiv i fältet Sök i och Alla vid Handlingstyp, och inte att kryssar i rutan SVAR-katalog (övriga fält behöver inte fyllas i), så får du upp två arkivförteckningar för Östra Eneby kyrkoarkiv, Vadstena landsarkivs och SVAR:s. (Du får också upp en del andra arkivbildares förteckningar där Östra Eneby nämns i förteckningens text.)
 
(Ibland fungerar inte NAD-sökningen ordentligt. Man kan få upp Inga träffar eller så saknas förteckningar som man vet ska finnas där. Då är det bara att backa tillbaka till söksidan och göra om sökningen - och om och om och om igen... Till slut fungerar det.)
 
Normalt brukar SVAR ha samma volymbeteckningar som landsarkivet, men jag har stött på några undantag. Det har då rört sig om volymer med attester (i Båhuslän, alltså inom Göteborgs landsarkiv), där SVAR har delat upp volymer (för många kort i kuvertet annars?) och givit varje del ett eget nummer som då inte stämt med landsarkivets. Men det är som sagt undantag. Genline har däremot relativt ofta en annan volymbeteckning än landsarkivet, vilket som sagt förmodligen beror på att man använder föråldrade förteckningar på mormonfilmerna.
 
Östra Eneby CI:2 räcker för att ange källan för såväl födda, vigda som döda i ditt exempel, om de uppgifterna finns i samma volym (vilket ju är vanligt för gamla ministerialböcker). Men komplettera gärna med FB, VB och DB för att ange vilken del av volymen du har använt. Och, som Jan säger, bör man också ange sidnummer. Men värdelöst (eller ens värdelöst) blir det ju inte utan sidnummer, eftersom man trots allt vet vilken volym det gäller och födda, vigda och döda står kronologiskt ordnade (även om uppgifterna inte alltid står på rätt ställe) - men i en dombok kan det ju vara ett livstidsarbete att hitta utan sid- eller paragrafnummer. Men ibland hittar man ju inga sidnummer på filmen; antingen finns det inga i originalet eller också har volymen filmats innan pagineringen på arkivet.
 
Med SVAR:s kortnummer menar jag beställningsnumret som Eva nämner eller t.ex. 3/7, men man bör alltså också vara försiktig med att ange SVAR:s eller Genlines volymbeteckningar, eftersom de kan avvika från landsarkivets. Och om de avviker, så har man ju ingen glädje av att veta att volymbeteckningen är Genlines den dag det inte längre finns någon Genline-förteckning att slå upp i...