NULL Skriv ut sidan - Karlskrona stad - mantalslängder

Anbytarforum

Titel: Karlskrona stad - mantalslängder
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2008-03-31, 17:58
Tack Jörgen. Stämmer der verkligen att Karlskronaborna skulle varit mantalsbefriade under hela 1700-talet? Att karlskroniterna fick 20 års skattebefrielse har jag hört om - detta för att locka Ronnebyborgarna att flytta till den nya staden (vill minnas att det står i någon Karlskronahistorik).  
 
Vad jag känner till ifrån andra städer, bl a Växjö stad, så förvarades ej dessa stadsmantalslängder på landsarkiven ihop med övriga landsortsförsamlingars (dvs bland häradernas) - varför det kanske helt enkelt är så att SVAR ej har låtit filma dessa?  
 
Kammararkivets mantalslängder, vilka är de som framförallt finns mikrofilmade och som SVAR lagt ss digitala bilder, baserar sig på verifikationer ur varje läns/landskaps landsböcker (dessa räkenskaper för länen finns bevarade ifrån 1634). En gång i tiden har man brutit ut dessa mantalslängder ur räkenskaperna och bildat en mantalslängdsserie på Riksarkivet. Därefter har denna skapade serie mikrofilmats av mormonerna i modern tid. Huruvida detta ihopaslagande av spridda mantalslängder verkligen gjorts för alla i Riksarkivet förvarade är också en intressant fråga att ställa sig.  
 
På landsarkiven förvaras häradernas orginalmantalslängder och även städernas skattelängder, i olika räkenskapsserier. Oftast har man fört dessa till egna serier i senare tid. Kanske har man även här mer fynd att göra? Problemet med Karlskrona stad är att branden 1790 tog mycket arkivmaterial - stadens domböcker finns t ex inte bevarade i orginal före denna tid (utan man hänvisas till Göta hovrätts renoverade exemplar, som dock finns föredömligt bevarade ifrån 1682 (se Göta hovrätt: EVIIBAA:921 (1682) etc; åren 1682-1700 finns på mikrofilmer JR0540 till JR0547, 1701ff på JR1960ff)).
 
För Växjö stad t ex finns det åtskilliga mantalslängder ifrån första hälften av 1700-talet i Vadstena landsarkiv som är ofilmade. Likaså finns det på landsarkiven åtskilliga mantalslängder som kompletterar SVAR:s digitala Kammararkivsexemplar av mantalslängderna - jfr bara DigiArkivs filmning av dessa för Halland och Skåne loklat på Lunds landsarkiv. !700-talets husförhörslängder är i många fall rätt kasst och sporadiskt förda varför en tillgång till mantalslängderna för varje år kan komplettera en hel del över vilka som bott på en gård.