NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-25

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-25
Skrivet av: Ulf Sawert skrivet 2007-02-25, 07:36
Till Stefan: Jag har aldrig påstått att arkeologiska fynd skulle kunna ge en komplett bild av forntida händelser, det jag menar är: de kan vara ett stöd för berättelser, både skrifliga och muntliga. Vi har ju här både en skriftlig berättelse om denne Fale Bure från Byrestad av Johanes Bureus och en gammal berättarsägnen (som delvis skiljer sig från Bureus berättelse) som än idag lever bland traktens jordbrukare (har gått i arv från far till son i 800 år!) - jag har själv pratat med en pensionerad jordbrukare som bor där i Birsta och som intygat för mig att denna berättelse tas på största allvar av traktens bönder.
 
Både Johannes Bureus och den gamla berättarsägnen talar om att denne krigshjälte skulle ha bott i ett stort slott där i Birsta, Bureus trodde dock att Fales slott var samma byggnad som den gamla medeltidskyrkan som låg där uppe på en kulle i Skön (Birsta). Berättarsägnen däremot placerade slottet i närheten av det gamal ålderdomshemmet, som låg där i sluttningen av Birstaberget.
 
Nu har vi funnit två stenmurar uppe vid skogskrönet vid berget, som ingen verkar veta vad de använts till! En av murarna är dessutom 3 meter bred vilket tyder på att den använts till något alldeles särskilt. Sedan har det framkommit ruinrester, både på bild och i verkligheten - det märkliga är att dessa ruiner ligger i exakt rätt läge i förhållande till de två murarna (om man tänker sig att de är delar av en (dubbel?) ringmur som gått runt slottet. Vi har också hittat en stark källåder som pumpar upp vatten ur marken alldeles intill slottsplatsen (slott byggdes alltid invid vattenbrunnar), således MYCKET MYCKET intressanta fynd!
 
Vad jag försöker säga är: skulle man nu kunna konstatera att ett stort befäst slott legat där i Birsta så STÖDJER ju detta dels den skritliga berättelsen om Fale, dels den muntliga sägnen. Alltså kan arkeologiska fynd STÖDJA och ge mera tyngd och trovärdighet åt t. ex. Johannes Bureus och hans berättelser.
 
Glöm heller inte den magnifika griftesstenen i Sköns kyrka - efter en rik och mäktig frälseman -som bara den ensam borde göra göra slut på allt tal om sagofantasier!
 
Och vem vet...vad som kan finnas gömt där i marken där slottet KAN ha legat?
 
Jag har nu skickat material om allt detta till medier av olika slag (tv, tidningar, radio) och jag har även skrivit brev till riksantikvarieämbetet - de fick även bilder på allt. Hjälpt till nu, alla goda krafter, med att få fram en grundlig vetenskaplig undersökning av området, gärna med jordscanner också! Vore det inte fantastiskt om vi kunde få fram avgörande bevis angående denna gåta som gäckat forskare i århundraden!
 
En sista kommentar bara...en del har menat här att om alla bravader som Fale utträttat skulle vara sanna borde han ha gjort mera avtryck i skrifliga källor i landet, men snälla ni...man vet ju nästan ingenting om KUNGARNA som levde i Sverige under 1100- och 1200-talet, varför skulle man då veta en massa om en norrlandsfurste?
 
Några rader från en Bure-ättling
 
Ulf