NULL Skriv ut sidan - And

Anbytarforum

Titel: And
Skrivet av: Bengt Bergström skrivet 2006-11-06, 01:15
Kaj, visst kan det vara så att den Lars Gunnarsson som omnämns i domprosten Andreas Ands testamente [DS 2055, DS 2056] kan vara samma Lars Gunnarsson som var landbo på det sjunde kanonikatets jord i Finnsta i Vänge socken (tidigare i Börje socken) [DS 3835 s. 314]. Detta kanonikat med tillhörande Rasbo prebenda var instiftat av Magnus Ladulås och dess första kanik hette Beno [DS 3835]. Mitt antagande om att det skulle röra sig om Lars Gunnarsson (Balksparre) har jag främst baserat på att Anders Jonsson och Sigge Ingemarsson omnämns i samma brev [DS 2055, DS 2056]. Det finns emellertid ytterligare några indicier på släktskap, eller rättare sagt på ingift släktskap, som jag min blygsamma kunskapsnivå till trots, tar mig friheten att presentera här.
 
Även om personer som omnämns i magister Andreas brev har någon slags ”affärsmässig” anknytning till Uppsala domkyrka så hindrar inte det att nämnda personer även kan vara släkt med ”storfräsaren” ifråga. Inslag av nepotism var väl mer regel än undantag vid denna tid? Kan t.ex. predikarbrödernas i Sigtuna rättigheter i helgeandshuset [DS 1652] ha något samband med att det var magister Andreas kusin Israel Erlandsson, sedermera biskop i Västerås, som vid tidpunkten för helgeandshusets tillkomst var prior i Sigtuna? En annan av magister Andreas kusiner, Israel Petersson, tog under några år över ämbetet som domprost i Uppsala.
 
Låt oss så gå till själva marken som helgeandshuset byggdes på, dvs Studentholmen eller Kvarnholmen som den också hetat, som i domprostens testamente omnämns som hans ”holme i ån med tillhörande hus och 'verk'” [DS 2055]. De verk som här avses bör av namnet Kvarnholmen och av vattennivån på ömse sidor om holmen att döma vara en kvarn, vilket även framgår av ärkebiskop Nils Allessons gåvobrev till Andreas And [DS 1155, DS 1184].
 
Om vi sedan undviker att bete oss som en död lax som flyter med strömmen utan istället simmar uppströms i Fyrisån så stöter vi snart på ännu en kvarn, nämligen Ulva kvarn eller Ulvavads kvarn som den då hette. Denna kvarn ingick bland de gods med vilka Gregers Birgersson år 1275 grundade Vallby kanonikat, det nionde vid Uppsala domkyrka [ÄSF I:1 s. 42, DS 3835 s. 315]. Den prebenda som hörde till Vallby kanonikat, som stadfästes av påven Martinus IV [DS 718], innehade Ulva kvarn ostört under de två första kanikerna Öjar och Ödhins tid. Men när den tredje kaniken, Nils Olofsson, under några år företrätt kanonikatet drog Torsten Styrbjörnsson (Sandbroätten), då fogde i Stockholm sedermera Johan Ingemarssons (Balksparre) efterträdare som fogde i Hälsingland, på oklara grunder in kvarnen under kronan [DS 6594]. Kung Håkan Magnusson uppdrog åt Nils Turesson (Bielke), Karl Ulfsson (Sparre av Tofta) och Gustav Arvidsson (Sparre av Vik), son till Ramborg Israelsdotter (And) att utreda, rannsaka och döma om Ulva kvarn [DS 6606]. Den 29 maj 1362 dömde Gustav Arvidsson kvarnen från kronan tillbaka till kanikgället [DS 6631]. Av detta dombrev framgår att Sigge Ingemarsson (Balksparre) hade vittnat i frågan och att det då framkom att Gregers Birgersson förvärvat Ulva Kvarn av Sigges förfäder och släktingar. Vilka dessa förfäder var framgår dock inte. Gregers förvärvade dock inte all mark som Sigges förfäder ägde kring kvarnen. Den 16 juni 1329 sålde Sigge Ingemarsson själv sin andel i Ulvavads ström till kanonikatets andra kanik i ordningen, Ödhin, vilket godkändes av Sigges bror Johan Ingemarsson [DS 2722].
 
Då många jordtransaktioner under medeltiden gjordes mellan släktingar kan man med ledning av förvärvet av Ulva kvarn anta att Sigge Ingemarssons förfäder var befryndade med Gregers Birgersson. Detta antagande finner stöd i följande indicier:
 
. Herr Gregers hade sonen Karl Gregersson som var gift med magister Andreas brorsdotter Ramborg Israelsdotter (And) [ÄSF I:1 s. 42], som hade köpt jord i Lena socken av Sigge Ingemarsson [RA brev 2651];
 
. Herr Gregers hade en till namnet okänd dotter som var gift med Filip Ingevaldsson (Örnsparre) [ÄSF I:1 s. 42]. Hennes söners, kyrkoherden Ingevald i Åkerby och hans bror Nils, jordtransaktioner sigillerades av Sigge av Bälinge och Jon Ingemarsson[DS 2323];
 
. När kung Valdemar Birgerssons son Erik gjorde anspråk på arvet efter sin morfar, kung Erik Plogpenning, utsågs en landsnämnd att döma i frågan. Om detta intygade bl.a. Nils Krok [DS 2625]. Baserat på sammansättningen av ”bolagsmän” i kolonisationsprojektet i Norrbotten finns det skäl att identifiera lagmannen Johan Krok [DS 8666] med hälsingefogden Johan Ingemarsson (Balksparre) [DS 2606]. Det finns då även skäl att anta att Nils Krok var farbror till Johan och Sigge Ingemarssöner [DS 3572].
 
. Nils Krok och hans bror Ingemar sålde sitt mödernegods i Valla i Flistads socken till Johan Holmgersson som var i tjänst hos Magnus Bengtsson [DS 3572, DS 2693].
Här kan det dock finnas ett släktskap direkt till Johan Holmgersson ty Johan Ingemarsson sigillerar när Anders Ragvaldsson får jord av sina barn[DS 3701]. Johan Holmgerssons svägerskas, Kettilög Petersdotter, måg, Birger Jönsson, var son till Anders Ragvaldssons dotter Ingeborg. I dessa släktkretsar fanns det personer som förde vapen som liknar Ingemar Isessons vapen [SMV s.600].
 
. Gregers Birgerssons och kung Valdemars syster Christina var gift med Sigge Guttormsson. Nils Krok blev ihågkommen i Sigges testamente [DS 762]. De övriga indicierna som jag har tagit upp här styrker att det är samma Nils Krok som nämns i Sigges testamente som 1341 tillsammans med sin bror Ingemar sålde sitt mödernegods [DS 3572];
 
. Till ovanstående kan läggas att en Johannes Ingemarsson redan den 5 december 1299 agerade faste för Karl Gregersson i ett jordbyte som skedde i Ramborg Israelsdotters namn [DS 1293]. Av kronologiska skäl finns det dock anledning att ifrågasätta om denna Johannes Ingemarson är identisk med hälsingefogden med samma namn. Förslag till alternativa identifieringar av denna Johannes Ingemarsson kan vara den Johannes Ingemarsson som betalar markgäld i Kroksta i Tuna sn [DS 1885] och/eller den Johannes som omnämns tillsammans med Peter Ingemarsson, Magnus och Tjälve i Kroksta i Vidbo socken [DS 2045] och/eller Johannes Långe [DS 1468, DS 1469, DS 1821] (jfr beläggen för Peter och Magnus Långe samt den Johan Lång som omnämns tillsammans med lagmannen Johan Krok [DS 762, DS 1104, DS 1611, DS 1930, DS 1970, DS 8666]) och/eller Johannes Djäkn [DS 2055, DS 2056, DS 2599];
 
Låt oss sedan gå tillbaka till Vallby kanonikat. Ulva kvarn är inte den enda egendomen i den därtill hörande prebendan som är av intresse under denna rubrik. Godset Vallby som har gett kanonikatet dess namn är beläget i Danmarks socken, mitt emellan det sägenomspunna Falebro och det i detta sammanhang mer intressanta Söderby. I Gregers donation ingick även en jordlott i gården Söderby [DS 3835 s. 315]. På denna gård bodde Hagbard som under Birger Peterssons ledning tillsammans med bl.a. magister Andreas skrev Upplandslagen [DS 1154]. När Hagbards dotter Juliana upprättade sitt testamente vittnade Anders Jonsson (Balksparre) [DS 1232]. Med beaktande av att Johan Ingemarsson (Balksparre) pantsatte jord i Forkarby till kaniken Lars av Vallentuna [DS 2930] kan det då finnas anledning att fråga sig vem den Anders i Forkarby var som även han tillsammans med magister Andreas var delaktig vid Upplandslagens tillkomst [DS 1154]. Att det kan ha funnits en ”affärsmässig” och/eller ”släktmässig” anknytning via Upplandslagens tillkomst finner även stöd i att Anders Jonsson agerade faste och sigillvittne i Andreas Ands testamente [DS 2055, DS 2056] och vittne i Birger Peterssons testamente samt att Johan Ingemarsson agerade faste och sigillvittne i Birger Peterssons testamente [DS 2586] och var förmyndare för Israel Birgersson [DS 2658].
 
Kaj, missförstå mig inte nu, men jag tror att det kan vara av ett allmänt intresse i läsekretsen att få en reflektion från väktarna av elfenbenstornet kring dessa indicier. Har Göran Dahlbäck lämnat efter sig några fakta av intresse kring den ätt som förde Balksparrevapnet? Kan identitet påvisas mellan några av följande prelater: kaniken Lars av Vallentuna, Lars Nilsson Unge, kaniken Lars Jonsson, prosten Lars i Bollnäs?