NULL Skriv ut sidan - Seder och bruk

Anbytarforum

Titel: Seder och bruk
Skrivet av: Anna-Carin Betzén skrivet 2006-01-08, 14:46
Vi kan ju inte veta säkert om smörknivar och ostknivar var gjorda i samma material som de samtida bordsknivarna. De behövde ju inte kunna skära i lika hårda och sega saker. Du kanske skulle gå till någon seriös antikaffär som säljer bestick, och fråga om det är vanligt att matknivarna saknas, och vad det i så fall kommer sig? Må vara att många idag inte kan äta med kniv och gaffel, men det lär dröja innan det blir så accepterat att man struntar i att köpa knivar till finbesticken!
 
Även Sveriges provnings- och forskningsinstitut skriver i sin avdelning med skötselråd för silver att På äldre knivar är ofta knivbladen inte rostfria utan gjorda i kolstål vilket medför att bladen lätt får rostfläckar, ofta efter varje användning. För att rengöra dessa använder man en kork och gnider bladet med grovt salt. Riktigt gammaldags skurpulver, försiktigt använt, går också bra. Och enligt Svenskt husmoderslexikon från 1952 kom rostfritt stål i mer omfattande produktion ifråga om matbestick först under 30-talet, så ditt matsilver köptes i en övergångstid.
 
Jag har själv ett par småknivar i nysilver i olika modeller. Den ena är som de du beskriver, gjord i ett stycke och med nysilverstämpling på bladet. Den andra har ihåligt skaft och blad av annat material som är fastsatt med något jox inuti skaftet. Det bladet är tydligt anfrätt nästan överallt.