NULL Skriv ut sidan - Hospitalshjon

Anbytarforum

Titel: Hospitalshjon
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2011-09-20, 17:41
Om vi börjar i slutändan: hjon betyder bara folk - t.ex. kunde man säga hjonelag om äktenskap. Idag förknippar vi ordet oftast med fattighjon, men så var alltså inte fallet förr.
 
Hospital var från början en barmhärtighetsinrättning - där tog man in alla som inte kunde klara sig själva, oavsett om det rörde sig föräldralösa, fattiga, sjuka, sinnessjuka, gamla etc. Gamla tiders fattighus - som kunde kallas spetal - var en fortsättning på den tanken.
Vi kan jämföra med England och Frankrike som båda runt 1680 byggde hospital för såväl sårade, sjuka som överåriga soldater (Royal Hospital Chelsea (där ca 300 pensionerade soldater bor än idag) i London, Hôpital des Invalides i Paris).
 
Gustav III förordnade på 1780-talet om att alla län skulle inrätta ett lasarett. Lasarettet var, till skillnad från hospitalet, avsett enbart för kroppsligt sjuka som kunde botas (det var alltså inte heller avsett för långvård).
Hospitalen övergick nu till att bli mer utpräglade sinnessjukhus. I alla fall under senare delen av 1800-talet räknade även hospitalen med att man skulle bli botad och kunna återvända till samhället; för dem man diagnosticerade som obotligt sinnessjuka inrättades asyler.
 
Naturligtvis hamnade man inte på hospital eller lasarett (eller asyl) om man hade gott om pengar - oavsett vad det rörde sig om behandlades och sköttes man i hemmet (ja, även operationer). Detta gällde också sinnessjuka; hade de gott om pengar (eller familjen hade) så vårdades de privat, hemma eller kanske i ett särskilt hus.
Detta betyder inte att man måste vara utfattig för att vårdas på hospital eller lasarett - bara att man inte hade tillräckligt med pengar för att hyra in så mycket folk som krävdes för konstant vård, kanske i många år.
Man blev heller inte sänd till hospital annat än om man var våldsam eller en direkt fara för sig själv och/eller sin omgivning.
 
Så vad hospitalshjon egentligen avser är beroende på vilken tid och vilken plats vi talar om.
* Ren fattigvård sköttes av varje socken, och har gårdsägaren råkat på obestånd och blivit fattig skall han vara kvar i socknen; i vissa fall i gammal tid kallades alltså de lokala fattighusen hospital, men då skall det finnas fler hospitalshjon i socknen (och i princip inga fattighjon) och de skall bo på hospitalet.
* Gällde det en kroppslig sjukdom som krävde sjukhusvård, så skickades man även på den tiden hem så snart man ansågs färdigbehandlad - det måste ha varit mycket, mycket sällsynt att någon blev kvar så länge för sådan behandling att det skrevs in i Hfl:erna.
* Kvar blir alltså sinnessjuk; under första delen av 1800-talet gjordes troligen ingen uppdelning av patienter som skulle behandlas tillfälligt på hospital och sådana som skulle långtidsvårdas (förvaras är väl troligen ett sannare ord) på asyl.
 
Så ett hospitalshjon  torde vara någon som var intagen på ett sinnessjukhus, och vårdades där under (mycket) lång tid. Personen blev inte utskriven från sin socken/församling eftersom det var den som var ansvarig för att betala vården. Bredvid anmärkningen hospitalshjon borde det stå en anmärkning om vilket hospital, dvs. var, men det kan också hända att det ansågs helt självklart.
 
Ingela