NULL Skriv ut sidan - Bagge af Berga

Anbytarforum

Titel: Bagge af Berga
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2003-10-15, 19:44
Uppgifterna ovan om årtal för Poletta von Zijlen och hennes föräldrar måste vara felaktiga och tagna ur luften. Hon var nämligen hovjungfru i mitten av 1580-talet och således i sin ungdom (alltså knappast född 1538!).
Poletta blev besoven av Johan Larsson Sparre år 1585 (barn fött 1585/1586), sedemera 1586 blev hon bortgift med lågfrälsemannen, hovjunkern, Erik Bengtsson [Bagge af Berga]. Polettas släkt ville ej ingå någon förlikning med Johan Larsson Sparre utan hotade att stå honom efter livet, varför han den 14 mars 1586 fick konung Johan III:s skyddsbrev emot dem (källa: Elgenstierna del VII s 412, Sparre af Rossvik). Om ett brev som nämner Poletta se  här (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/1063/46154.html?1066232036#POST293115 TARGET=_top).
 
I en artikel i Värendsbygder 2001, Adeln i norra Allbo i storgodsens skugga av Jan Samuelson, nämns följande (aa s 67-68):
Godsherren Johan Sparre på Bergkvara hade år 1585 fått ett barn med en polsk adelsflicka, vid namn Poletta von Zijlen, samtidigt som han var förlovad med dottern till den mäktige Per Brahe (d.ä.). Detta var naturligtvis ett planerat äktenskap som inte fick gå i stöpet, och därför försökte man få den ogifta modern bortgift med någon annan. I ett brev som brodern Erik Sparre skrev till Johan talade han om att de borde försöka få denne brevbärare Arvid Jönsson med hans faders bifall att gifta sig med henne. I brevväxlingen talade bröderna även om andra alternativ, där det också nämndes att med ett sådant giftermål skulle följa en lämplig gåva i form av jord eller pengar. Här försökte alltså bröderna Sparre utnyttja de nätverk som fanns och förmå en av sina klienter att, mot belöning och naturligtvis en garanti om fortsatt gunst, gifta sig med flickan. Den Arvid Jönsson som omnämns var son till den tidigare nämnde Jöns Arvidsson (Rosenbielke) på Lästad, bara någon mil från Bergkvara. Även om det inte var Arvid Jönsson som till slut gifte sig med den polska flickan, var det han som fick fungera som budbärare upp till Stockholm, och han var en av de kandidater som föreslogs till äktenskapet. Här har vi ett tydligt tecken på att han ingick i nätverket kring Bergkvara.  
Samuelson hänvisar till att källorna för Sparre-von Zijlen-historien är E 5465 (RA).
 
I Elgenstierna del I, s 193, (Bagge af Berga, tabell 12) nämns följande uppgifter:
Erik (son av Bengt. Tab. 11); uppgives hava varit överstelöjtnant vid Dalreg:t på Carl IX:s tid, men förekommer icke i bevarade rullor för regementet. - G. 158(6) m. Poletta von Zijlen, dotter av hovmarskalken Johan von Zijlen till Neuendorff i Mecklenburg och adelheid Claesdotter Wackenbart.
        Barn:
Margareta , död ung.
Anna , till Ed i Sunds sn (Ög.). G.m. befallningsmannen på Vadstena slott Per Larsson till Solberga, som levde 1629.
Ingeborg. G.1600 m. häradshövdingen och befallningsmannen på Stegeborg Henrik Nilsson, till Skälboö, i hans 2:a gifte, stamfader för adliga ätterna Reuter, nr 158 och 314.
Bengt , f 1594; landshövding; död 1660. Se Tab. 13.
 
Kan dessa uppgifter och barn verkligen stämma?
 
I Personhistorisk tidskrift 1985, s 16, nämner den mycket eminente Hans Gillingstam, i en recension av Dalregementets officerare och underofficerare 1542-1699, om Erik Bagge och att ...mot uppgiften, att han skulle ha varit överstelöjtnant under Karl IX:s tid, talar också, att Erik Bengtsson, som han i verkligheten hette, var död redan enligt Smålands landskapshandlingar 1590:11:1, f 8, Riksarkivet, och att hans änka Poletta von Zijlen nämnes som änka i Smålands landskapshandlingar 1592:3, f.8 (jfr J.A. Almquist, Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden, 4:3, 1976, s 1087). Detta har sitt intresse även med hänsyn till att deras son Bengt Bagge, som till sist blev landshövding, enligt en i föreliggande verk (s. 159) ingående och från Elgenstierna hämtad uppgift, som torde återgå på en ännu bevarad inskription i Aspö kyrka i Södermanland, var född så sent som 1594. Poletta von Zijlen, som före sitt korta äktenskap varit den senare i kalmar 1599 avrättade Johan Sparres älskarinna, lägrades som änka av Ulf Persson (Halvhjort av Flishult) enligt Ärkebiskop Abrahams räfst (1901), s. 90, men det förefaller föga sannolikt, att en frukt av denna förbindelse skulle kunna få hennes svärfaders såväl förnamn som tillnamn, varför det troligaste torde vara, att Bengt Bagge var född senast 1590.
 
Erik Bengtsson [Bagge af Berga] anges alltså död senast 1590 (troligen 1589? då landskapshandlingarna vanligtvis uppgjordes i slutet av föregående år; dock bör dessa detaljstuderas, obs!). Är det då troligt att han ska ha hunnit få fyra barn med Poletta von Zijlen åren 1586-90 ?  
Vad gäller dottern Ingeborg så anges hon ha gift sig redan 1600(!) med Henrik Nilsosn [Reuter till Skälboö]. Är hon frukten av Polettas förbindelse med Johan Larsson Sparre och barnet som föddes 1585 ?
Likaså dottern Anna som var gift med befallningsmannen Per Larsson till Solberga bör ifrågasättas. Per Larssons änka hette Anna Henriksdotter och avled först 1661. Via kombination med Elgenstiernas uppgift att Per Larssons hustru Anna var dotter av Erik Bengtsson [Bagge af Berga] ohh fru Poletta von Zijlen så har genealoger i litteraturen hävdat att Per Larsson var gift två gånger, först med Anna Eriksdotter Bagge och sedan med Anna Henriksdotter. Kan Per Larssons hustru Anna Henriksdotter istället vara dotter av Ingeborg gift med Henrik Nilsson [Reuter till Skälboö] och via dem kommit att avyttra gårdar som tillhört Erik Bengtsson [Bagge af Berga] och hans hustru Poletta?  
Almquist i Frälsegodsen, sid 1009, angående Solberga, 1 mt i Vifolka hd och Sya (nu Veta) sn anger att Per Larsson 1618 24/4 fick ett särskilt överlåtelsebrev på Solberga av sin svåger Bengt Bagge den yngre (död 1660) - kanske har man dragit för stora slutsatser på vad Elgenstierna uppgivit utan att kontrollera vad  originalkällorna verkligen anger?  
 
Har någon studerat ovanstående familj närmre i domböcker eller andra handlingar?
 
mvh Niclas Rosenbalck